воскресенье, 6 марта 2016 г.

Морозостійкість плодових дерев і чагарників


Морозостійкість плодових дерев і чагарників або іншими словами, їх здатність витримувати низьку зимову температуру залежить від фізіологічного стану рослин і їх генетичних особливостей.  Восени всі рослини, що ростуть в наших садах, під впливом прохолодної погоди і короткого світлового дня починають підготовку до зими. Плодові дерева і чагарники
вступають в спокій і починають процес загартовування при температурі 0 + 5 °, який триває приблизно протягом місяця.При цьому вони набувають морозостійкість, т. Е. Здатність переносити негативну температуру. У міру подальшого похолодання, загартовування плодових дерев і чагарників триває і їх морозостійкість підвищується ще більше. Надземна частина плодових дерев, в залежності від особливостей сорту та культури, може витримувати зниження температури до мінус 20-50 °.

 Зокрема, персикове дерево - до мінус 20-25 °, яблуня - до мінус 25-28 °. Сорти яблуні среднерусского і сибірського походження можуть витримати морози до мінус 35-50 °.  Плодові дерева з сильним пошкодженням кори і камбію не тільки погано ростуть і мають дрібну листя, але і володіють зниженою морозостійкістю і при низьких зимових температурах можуть загинути. Сильно страждають взимку квіткові нирки, в першу чергу у кісточкових плодових дерев. У стані вимушеного спокою абрикос витримує короткочасне зниження температури до мінус 24 °, черешня і груша - до мінус 27 °.  Коренева система плодових дерев і чагарників пошкоджується взимку при температурі в кореневмісному шарі до мінус 10-15 °, хоча восени при ранніх морозах корені можуть підмерзнути і при більш високій температурі. 

Найбільш чутливі до морозів усмоктувальні коріння, які гинуть вже при температурі мінус 3-5 °. Коріння суниці садової (наші дачники вперто називають її полуницею) можуть витримувати зимові морози до мінус 13-16 °, хоча частково пошкоджуються вже при мінус 7-8 ° . для підвищення морозостійкості плодових дерев і чагарників необхідно на початку літа створити рослинам сприятливі умови для зростання і накопичення сил - рихлити землю, вчасно поливати і вносити добрива й підгодівлі.

На початку серпня важливо проводити аерацію (розпушування) грунту і припинити поливи, що сприяє збереженню у плодових дерев запасених за літо речовин, нарощування тканин штамба і зупинки росту коренів.

З настанням осінніх холодів бажано рясно полити рослини, а плодовим деревам укутати нижню частину штамба утеплює на висоту 30-35 см. Утеплювач з дерев знімають в травні або червні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий