воскресенье, 6 марта 2016 г.

Терміни і способи посадки малини і ожини


Малина і ожина для садівників невибагливі ягідні кущі. Перша, якщо її не обрізати, може так розростися, що буде заважати сусіднім рослинам. Правда, ягоди її при цьому подрібнюють. Ну а садити малину з ожиною можна восени, навесні і навіть влітку. Терміни тут не настільки важливі, головне правильно вибрати спосіб посадки. Ну а щоб кожен рік ласувати малиновими і чорними ягодами з кущів, потрібно вміло їх підрізати і видаляти інформацію, що з'явилася поросль.

Малину і ожину зазвичай садять в борозни, але іноді і в ямки. Діаметр останніх приблизно 40-60, глибина - 30-40 сантиметрів. Посадковим матеріалом є відведення, укорочені верхівки, кореневі живці, зелені або одревесневшие нащадки. У останніх перед посадкою вкорочують надземну частину до 30 см і обрізають пошкоджені або загнили коріння.

Дуже важливо розмістити посадочні борозни або ямки на південній стороні ділянки, не ближче одного метра від сусідів або стіни дачної будівлі. Зручним напрямком майбутніх рядів чагарників вважається з півночі на південь.

Розглянемо способи посадки малини і ожини:

кущовий спосіб

Він полягає у формуванні окремих кущів з пагонів заміщення і найближчих до них нащадків. Кущі можна розташувати по всій ділянці, але краще на рівних відстанях (1 - 1,5 м) один від одного. З кількох сусідніх кущів можна утворити куртину, тобто компактну групу.

стрічковий спосіб
При цьому способі посадки живці малини або ожини закладають в борозну безперервним ланцюжком або по 2-3 в кожне гніздо. При цьому слід враховувати побегообразовательную здатність малини. Так, для сортів Столична, Таганка, Кокінская, Оттава і Кенб , у яких ця здатність низька, живці розташовують на відстані 0,3 метра. Навпаки, для сортів  Метеор, Шоша, Мускона, Лазаревська і Киржач , що дають багато пагонів, яку слід збільшити до 0,7 метрів. 

розряджена посадка

При такій посадці будь ягідний кущ буде зберігати свою індивідуальність. Для цього треба висадити в кожне місце по 2 саджанця і розташовувати їх на відстані 0,7- 0,9 м один від одного. При такому способі посадки на кожному кущі отримують понад вісім пагонів заміщення вже до кінця другого року. Їх доведеться підв'язувати до натягнутою дроті. При цьому буде зручно видаляти непотрібну поросль в ряду, і можна звузити стрічку насадження малини до 0,3 метра.

Техніка посадки малини і ожини

Процедура ця нескладна: живці кладемо в борозну горизонтально, а саджанці просто опускаємо, і засипаємо їх родючою землею. Не допускайте сильного заглиблення саджанців, а й дрібної посадки теж. При цьому в ході засипки рекомендують струшувати саджанці, щоб дрібні грудочки землі прилипли ких коріння.


Ч то стосується живців малини, то їх грунтом засипають таким чином, щоб вони були на глибині 5-6 сантиметрів. Живці ожини садять в 1,5-2 рази глибше. Після посадки ямки або борозни грунтом до країв не засинають. Так буде економніше витрачати воду при поливі.

Малинник часто розростається за межі борозен. Щоб обмежити зростання коренів малини, по верхній кромці борозни вздовж її стінок можна поставити вертикально листи старого покрівельного заліза або шиферу, обернувши їх поліетиленовою плівкою. Краї цієї перепони повинні підніматися над поверхнею на 10 - 15 сантиметрів. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий